Ziua 6

by 4noiembrie

Mi-am spus ca astazi trebuie sa fac ceva altfel. Sa fac ceva ce n-am mai facut de mult.

M-am trezit, m-am pus blugii si tricoul preferat, mi-am pus castile in urechi si am iesit din casa. Am plecat pe jos, fara directie. Ascultam Massive Attack si ma simteam ca in visul vietii mele.

Nu m-am gandit la nimic special. Mi-am adus aminte ca-mi place sa privesc oamenii pe strada. De fiecare data cand vad un om trist, suparat, imi pare ca-I stiu povestea vietii. Oamenii fericiti ma nedumeresc insa. Ce motive ar avea sa fie veseli? Si este vorba oare despre o fericire de moment sau ei chiar se simt bine cu viata lor?

Am ajuns la Mec si mi-am cumparat o cafea. Am baut-o pe terasa, tremurand in frig. Oamenii intrau si ieseau si cativa dintre ei s-au uitat nedumerit la mine, intrebandu-se ce caut singur, in frig, pe terasa. Se intrebau daca-s nebun sau doar ciudat. Le-am raspuns din priviri ca da.

La un moment dat a aparut un cersetor batran. M-a intrebat daca-I dau bani. Primul instinct a fost sa-l along. Apoi mi-am dat seama ca trebuie sa fac lucrurile altfel. I-am spus ca nu-I dau bani, dar ca ii voi lua de mancare. Mi-a spus sa-I iau ce ma lasa inima. I-am cumparat 4 hamburgeri, doua portii de cartofi si o bere. I le-am oferit si m-am asezat la masa cu el.

A inceput sa manance, insa contrar asteptarilor mele, nu a infulecat ce i-am oferit. Dupa toate aparentele, nu-si pierduse respectul de sine, desi locuia pe strazi. Mi-a spus sa iau si eu un hamburger. Am refuzat, dar a insistat, si a spus ca nu va mai manca nimic daca nu mananc si eu cu el.

-Bine, o sa mananc cu tine. Cum te cheama?

-Stefan. Stefan Iosif. Prietenii imi spun Fane. Nu mi-a mai spus nimeni de mult asa, pentru ca nu mai am prieteni. Poti sa-mi spui Fane.

-Bine, Fane. Cati ani ai?

-55. Arata cu cel putin 10 ani mai batran.